De ijzige kou blijkt geen enkel probleem voor de duiven, wel voor de liefhebbers

Vandaag de jongen bij dit prachtige maar koude weer losgelaten, en de eersten gingen al op de vleugels. Kou blijkt geen enkel probleem, de oude duiven trainen al probleemloos meer dan een uur. Moeten we toch eens aan denken, wanneer we in het vroege voorjaar de duiven dagelijks laten trainen. Sommige liefhebbers zijn dan bang, dat de duiven uit vorm raken. Vaak maken wij er kasplantjes van, omdat we zelf zo slecht met de kou kunnen omgaan.

De eerste ronde zit, strak als een vioolsnaar,  klaar voor de eerste oefenvluchtjes.

De vlugsten kunnen zich al niet meer beheersen en gaan op de vleugels, spoedig gevolgd door de anderen.

Zo leren ze al snel op de nieuwe HABRU spoetnikken te vallen, die ik speciaal heb laten maken, om de duiven, wanneer ik nog op de praktijk ben, los te laten, zodat ze al kunnen trainen en ik ze, wanneer ik thuis kom, direct kan binnenhalen. Vervolgens kan ik dan de oude duiven zelf los laten.

Het voorfront staat zo schuin, dat, wanneer er een palletje inklapt, aangestuurd door een timer, die ik op elk gewenst tijdstip kan instellen, het openvalt en de duiven naar buiten kunnen. Ze leren dit zeer snel. Ze weten na een poosje precies de tijd en gaan al  gereed zitten om naar buiten de stormen.

En zo ziet het palletje eruit. Simpeler kan bijna niet.

Ook al vriest het, dat het kraakt, op alle hokken staan dag en nacht de ramen open. 

In elk hok staat nu een grote drinktank op een verwarmingsplaatje, dus vooral bij de azende duiven de hele dag  water beschikbaar.

De eerste jongen beginnen op de borst al pluimpjes los te laten, de rui gaat beginnen. En nu maar wachten op de eerste tegenslagen in de vorm van jonge duivenziektes, of tewel weerstand opbouwen.

De oudste jongen van de tweede ronde liggen lekker tegen elkaar aan gekropen vóór de broedbakken op de bodem soms wel met zijn vieren in één schaal. De jongen worden op deze manier door alle oude duiven geaasd en komen geweldig op, zonder achterblijvers. Als ze 14 dagen zijn gaan ze de broedbakken uit en worden deze voor de eerste keer schoongemaakt.

De jongere jongen liggen nog in de broedbakken en worden door hun ouders ondanks de kou, uitstekend verzorgd.