Veel bezoek door de week en zaterdag het leukste duivenfeest van het jaar met een rouwrandje.

Februari is niet alleen de kortste maand van het jaar, maar lijkt nog korter, doordat er voor de duivenmelkers veel te doen is. Ten eerste loopt de kweek ten einde, jongen moeten gespeend, de nest bakken extra gereinigd en de oude duiven moeten worden voorbereid op het vliegseizoen. Voorzichtig beginnen met loslaten, de ouden vanwege het risico op scheefvliegers en de jongen vanwege de onhandige start en landingsoefeningen. Daarnaast is de tijd aangebroken om  de bonnenkopers van de jonge duiven te ontvangen en te bedienen, dus de tijd vliegt.

Dinsdagmiddag kwamen 3 jeugdige liefhebbers, die tijdens de jeugddag op de nationale manifestatie een bezoek aan een tophok hadden gewonnen, hun bezoek afleggen. Drie jonge liefhebbers, die met open mond zaten te luisteren wat er allemaal komt kijken om een heel duivenseizoen, zowel met de jonge als de ouden, op topniveau te presteren.

Ze mochten ook alle hokken en de duiven bekijken en ik heb ze als  advies meegegeven, dat aandacht voor de duiven een heel belangrijk punt is. Je moet als het ware de duiven “lezen”

Thijs van Vilsteren, Marco van Doorn (die snapt het!) en Justin Krop

Na afloop mochten alledrie een eigendomsbewijs “trekken” en de daarbij behorende jonge duif uitzoeken. Op slag was alle interesse alleen op de nieuwe aanwinst gericht en was er amper tijd om de stroopwafel op te eten.

Misschien zien we een van deze jongens nog eens aan de top verschijnen, want wij zijn allemaal zo begonnen.

Donderdag 2 Canadezen, Andy Polletta en Oscar de Vries op bezoek gehad, die een week door Nederland, Duitsland en België toeren om goeie duiven te zien. En aangezien Bas en Gerard Verkerk nu erg dichtbij wonen, zijn we nu allebei tegelijk aan de beurt. Leuke, enthousiaste liefhebbers, die onder veel moeilijkere omstandigheden, dan wij, met veel plezier van de hobby genieten.

Zaterdagmiddag naar Ranst geweest voor het leukste duivenfeest van het jaar  met Duitsers, Belgen, Nederlanders en altijd opvallend veel (gezellige) Friezen. Op de foto met Michel Vanlint, Jos Deno, Gommaire Verbruggen en een paar Duitse kampioenen.

En net toen iedereen binnen was, kwam er een domper op de feestvreugde, toen als een lopend vuurtje het bericht rond ging, dat Luc Geerinckx zojuist op 59 jarige leeftijd was overleden. Vorig jaar op het feest van de Gouden Duif was hij nog stralend aanwezig en genoot met volle teugen van de vriendschappen. Een heel sympathieke man, die bij iedereen goed lag, zachtaardig en een beste melker heeft de strijd met een slopende ziekte niet kunnen winnen. Zo sneu.

En dan gaat zo’n feest toch door en staat iedereen een paar uur later weer met een glimlach op het podium om gehuldigd te worden. Maar eerst de Japanse gastvrouw het “thumbs up” gebaar voorgedaan. Links staat Jan Keen, de Gouden Duif winnaar en rechts Gerard van de Berg die derde werd

Na de huldiging werd het Wilhelmus gespeeld, gefalnkeerd door Jan en Rik Hermans, die het toch maar voor elkaar krijgen elk jaar weer een groots feest te organiseren voor de liefhebbers. Hulde

En zo heeft iedereen het naar zijn zin op zo’n avond. Co Verbree en Roger Bruninx tezamen met Dina Kempeneers, de ega van Valere. Met zo’n vrouw lukt elke foto.