Wat gaat dat worden als de wind eens in het voordeel gaat draaien.

Zo eindigde ik mijn vorige blog, nadat de vroegste duiven in de regio Gouda waren gevallen vanaf Bourges met een harde kopwind in de achtervlucht. En ja hoor, zaterdag 15 juni was de wind naar westzuidwest gedraaid en toen was het helemaal bar. Alle vroege duiven vielen nu hier en in de club was het in 8 minuten gedaan van Nanteuil, toch zo’n 355 km.

Daar er in de ochtend een koufront van west naar oost over het vlieggebied was getrokken, konden de duiven om 10.15  uur in vrijheid gesteld worden en hoewel menig liefhebber rekening hield met een snelheid van 2000 meter, behaalde de eerste duif een snelheid van 1733 meter. Waarschijnlijk was de ruimende wind daar debet aan.

Het was een heel strakke vlucht waarbij de duiven als vliegtuigen tegen de wind de landingsbaan opzochten in één rechte lijn. Een genot om te aanschouwen.

De snelste duif van de totale lossing van 17506 duiven behoort toe aan een van onze “aanpakkers” Piet de Wit.

En niet met zo maar een duif. Haar nestzus de NL12-1616959 was in 2012 asduif jong in afdeling 5 rayon oost en meerdere broers en zussen hebben eerste prijzen gevlogen. Je zal maar zo’n koppel verervers bezitten. Proficiat.

Mijn eerste duif was weer JACOB, die zijn 6e prijs 1 op 100 dit jaar en zijn 12e in zijn loopbaan behaalde.

2013

Nanteuil          13-8986

Meer               7-3062

Pommeroeuil  9-5003

Peronne          15-19278

Chateaudun    51-11572

Bourges           50-9896

Mijn resultaat was in de

Club    9,10 tegen 471 duiven en 89/32

Samenspel Gouwe-IJssel 11,12 tegen 2734 duiven en 89/55

Afdeling 5 Rayon oost   13,14 tegen 8986 duiven en 89/63

Klik hier voor de clubuitslag

Klik hier voor de afdeling 5 rayon oost uitslag

En dan de africhting jonge duiven van afgelopen zaterdag vanuit Meer en Essen/Nispen. De duiven konden pas rond het  middaguur na de frontpassage gelost worden, maar de wind was in het westelijk deel van Nederland toegenomen tot windkracht 6, was vlagerig en zou tot de avond vol doorblijven staan. Volgens de lossingstabel is dat code ROOD. De jonge duiven die, zoals bij de eerst africhtingen zo vaak gebeurt, zouden  doorslaan en nooit meer op eigen kracht tegen de  beukende wind terug kunnen komen. Hoewel de lucht schoon was en geen bui te bekennen, hebben Tom van Zwienen en ikzelf,  unaniem besloten de africhting niet door te laten gaan en de duiven een nacht te laten overstaan, wat op zich ook een leermoment is voor de jonge duiven nl. eten en drinken in de reismand.

Sommige liefhebbers meenden zich hierover te moeten beklagen en mijn antwoord in deze is, dat juist die klagers tegen zichzelf in bescherming genomen dienen te worden, omdat zij met hun gejammer aangeven, niets van het spel met jonge duiven te begrijpen. En om nog maar te zwijgen over diegenen, die durfden te klagen over het feit dat hun ingekorfde oude duiven onvoorzien over moesten staan. Het is een africhting voor JONGE duiven en dat is primair. Punt uit.