Ad Schaerlaeckens in gesprek met Willem de Bruijn

Willem de Bruijn voorstellen is een open deur in trappen. Welke duivenliefhebber kent niet zijn gedrevenheid, geldingsdrang, optimisme, doorzettingsvermogen en niet te vergeten zijn energie. Allemaal eigenschappen die nodig zijn om van iemand een winnaar maken. Of in voetbaltermen te spelen van mensen een Messi.

En wat voor winnaar de Bruijn is heeft men al vaak kunnen lezen en zal men nog vaak lezen. Met jonge duiven of met oude, van 100 km of van 500, met wind mee of wind tegen? In Zuid Holland is de Bruijn de te kloppen man.

Dat zal blijken uit de uitslagen die U in een volgend nummer kan lezen.

1. Voor heel veel mensen is W de Bruijn de man die met zo veel duiven speelt. Ingewijden weten echter dat je prijspercentage ook duizelingwekkend is. Kan je enkele voorbeelden geven?
(vb:  Vierzon 85/95)

Asse – Zellik 134 km90/108
Nijvel 165 km90/108
Peronne 267 km100/108
Bourges 576 km48/75

Asse – Zellik 134 km140/191
Duffel 108 km47/55
Asse – Zellik 134 km48/52
Quievrain 196 km41/48

2. Mensen die met de massa spelen worden veelal scheef aangekeken. Over jou en buurman Bas hoor ik weinig gejammer uit eigen omgeving. Hoe verklaar je dit?

Waarschijnlijk omdat Bas en ikzelf melker tussen de melkers zijn. Wij proberen respect te hebben voor ieders prestatie en een ander zeker niet te kleineren. Vaak zijn wij ook de eersten om een ander te feliciteren en wij proberen oprecht aandacht te hebben voor een ander in  zijn hobby beleving.

3. Voor kampioenschappen tellen getekenden. Van hoeveel getekenden wordt bij het inmanden serieus werk gemaakt? En waar let je dan vooral op. Eerdere prijzen, afstamming, vorm?

Aan het begin heb ik zo mijn favorieten, maar gaandeweg het seizoen zie ik via mijn prestatieoverzichten, welke duiven “vast” vliegen.

4. Verder is de Bruijn de man die geen dure duiven koopt maar incidenteel wel een mand vol jongen of een hele ronde en daarmee speelt. Meestal Belgen. Hoe komt het dat we dit jaar geen Belgische ringen op de uitslagen vonden?
Omdat er elk jaar zoveel Belgische jongen tussen mijn duivenbestand zaten, die ook vaak slecht waren, besloot ik dit jaar eens het met volledig eigen kweek te doen.

Dat beviel goed, maar ik ben toch te nieuwsgierig of het niet beter kan en volgend jaar komen er weer vreemdgangers tussen mijn duiven te zitten. Ik vind het gewoon spannend om steeds iets nieuws te proberen. Het  werkt bij mij verslavend.

5. Waardoor laat je je leiden om bij een bepaald iemand te gaan winkelen?
Uitslagen, uitslagen, uitslagen en niet onbelangrijk, ik moet op iemand “trekken”, hij of zij moet mij aanstaan.

6. Je basisduiven was de goede oude Klak soort van de zwaar miskende Gebr de Wit. Kan je een top drie noemen van je beste transacties in deze eeuw?

198540 jongen bij Gebr. De Wit
199510 jongen bij Steven van Bremen
200560 jongen bij Heremans –Ceusters
201135 jongen bij  Stefaan Lambrechts
en tussen 2007 en heden elk jaar een paar bij Maurice Hasendonckx en van Theo van Genechten

7. Welke is de beste duif die je ooit importeerde?
Dat waren er meerdere:
De 340 van Gebr. De Wit
De Gilbert van Gilbert Meire
En de Kleine Blauwe, Favori en Fatima van Heremans Ceusters

8. Je werd ook bekend vanwege je gedrevenheid en liefde voor je hobby waarvoor je veel doet en nog meer voor laat. Het moet vooral mensen als jouw enorm pijn doen dat de sport zo achteruit gaat. Ondanks je positieve instelling moet je ook een vat vol ergernissen zijn. Waar is het vooral fout gegaan, waar gaat het nog fout?. De zaak repareren gaat niet meer. Is de neergang nog te remmen en hoe?
Laten we het zo stellen: Van onder kalft het af (niets aan te doen) en van boven breken ze het af. Bestuurlijk is er geen visie, men probeert “eerlijk spel” te creëren, maar duivensport is per definitie oneerlijk, door verschillende afstanden, weer en wind. Dat is een gegeven.

De maatschappij tolereert echter geen kleindierteelt meer  in de bebouwde kom en er is sowieso geen mogelijkheid meer voor velen om met onze hobby te beginnen. Maar ik heb nog nooit een bestuurder in Nederland en België dit probleem horen benoemen, laat staan, dat er iets van beleid ( PR??) op  gemaakt wordt.

9. Jij bent een man van de empirie. ‘Van horen zeggen’ telt bij jou niet. Je moet het zelf meegemaakt hebben. Omdat je als sportman er zo op belust bent te winnen moet je al veel hebben uitgeprobeerd. Ook medisch. Kan je hier iets over zeggen?
Omdat ik een man ben van eerst zelf te ondervinden alvorens iets aan te nemen van een ander, heb ik alle hoeken van onze hobby opgezocht om te weten wat er mogelijk is, ook medisch, uiteraard wel met inachtneming van de ons opgelegde spelregels, zoals doping etc.

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen, dat het stelselmatig gebruik van medicijnen om een hoger vormpeil te creëren zich vroeg of laat tegen je keert in de vorm van vatbaarder zijn voor de ziekte verschijnselen, waar je regelmatig tegen kuurt, omdat je de zwakkere broeders niet meer uit hoeft te selecteren.

Waarmee ik niet wil beweren, dat je niet medisch in moet grijpen als de gesel van een ziekte je hok treft, maar een beter hokklimaat en strengere selectie brengt je veel verder.

10. Je kweekt elk jaar zo’n 250 a 300 jongen. Ben je niet jaloers op de Belgen die hun jongen op zo veel afstandsvluchten kunnen spelen en testen? En ben je het eens met mensen als de Eijerkampen die bijna smeken om spektakel vluchten zoals we die voorheen in Nederland kenden uit bv Orleans, Le Mans en Blois?
Ik ben de “pussy approach” onderhand spuugzat en zou best de handschoen op durven en willen nemen om met 100 km overvlucht mee te spelen op de Belgische zware halve fondvluchten. En met mij meerderen in Zuid-Holland.

11. Je bent een man van de wereld, verre van dom en zo zijn er  meer in Nederland en België. Hoe komt het toch dat door de NPO en de KBDB niet geluisterd wordt naar mensen als jullie?
In de aanloop naar een bestuursverkiezing ziet het er meestal veelbelovend uit, maar zodra ze op het pluche zitten, komen ze er achter, dat ze toch niet zoveel kunnen veranderen en zijn de reisjes (met hun dames) ook wel heel aantrekkelijk geworden. Dus wordt de energie meer gestoken in het behouden van de verworven positie, dan in daadkracht ten faveure van onze hobby

12. Je hebt Belgen en Belgische duiven pas ruim tien jaren terug ontdekt. Wat zijn volgens jou opmerkelijke verschillen tussen liefhebbers en duiven in Nederland en België?
In België is de duivensport een bedrijfsmatig gehouden hobby en alles kost daar geld. Inkorven, uitslagen noem maar op voor alles dient betaald te worden.

In Nederland is duivensport een hobby, die geld mag kosten. Daar is het voor allen, door allen met gesloten beurzen. Daarom is de Belgische liefhebberij ongeveer 3 x zo duur als in Nederland.

13. Welke  liefhebber maakte op jouw indruk?
Als duiven liefhebber ben ik erg gecharmeerd van de Belgische vitessespelers, omdat daar het aandeel van de liefhebber erg groot is om een goede prestatie neer te zetten. Het zijn ware dresseurs van hun duiven en dat spat er met name vanaf bij Dirk Donckers van de comb. Stickers-Donckers uit Lille.

Geweldig om dat een keer mee te maken.

14. En wiens duiven?
Op dit moment heb ik geen uitgesproken favoriet, waar ik kippenvel krijg van opwinding bij het zien van zijn duiven. De laatste was Rudi Desaer uit Ruiselede.

15. Halve, zuivere en zelfs rechtstreekse de Bruijn duiven wonnen in België 1e prijzen nationaal en klasseerden zich bij de nationale asduiven. En toch haalde je in België duiven? Leg eens uit.
Nou dat is heel eenvoudig uit te leggen. In België kun je je op elke afstand specialiseren. 100 km, 200 km, 300 km en dat gaat met elke 100 km meer.

In Nederland moeten de duiven prijs vliegen van 100 tot 700 km en dus middelmatiger zijn met ieder zijn piek voor de meest geschikte afstand qua aanleg.

M.a.w. een Nederlandse duif kan prijs spelen van 100 tot 700 km, maar zijn piek afstanden zijn vaak tot 400 km of juist tussen 5 en 700 km, maar zelden top op alle afstanden.

16. Wat zijn de grootste ‘duivensport mankementen’ in beide landen? Geen respect voor elkaar en de grootste schreeuwers op de sociale media zorgen voor veel onrust en onzekerheid bij de bestuurders, zodat er bijna altijd een poldermodel oplossing komt voor de problemen. In beide landen ontbreekt het aan leiders, die een visie hebben. Kortom er is één kapitein nodig, die het schip van de duivensport door de veranderende maatschappij kan loodsen en ook nog eens zijn bemanning en passagiers(lees: de liefhebbers) tevreden kan stellen .

17. Kan je je mening geven over het lossingsbeleid in België en hier? Code rood in Nederland vanwege 30 graden? Inversie? In september Geuret lossen om 10.30 u?
Als lossingsverantwoordelijke ben ik daar ook bij betrokken. Bij inversie heb je vaak in de vroege ochtend nevel, mist en lage stratusbewolking (=gesloten wolkendek beneden 400 meter) waardoor een goede lossing niet mogelijk is. Er is ook inversie met prachtig helder weer en dan kun je gewoon lossen.

Als het 30 of meer graden wordt en de duiven hebben 1 nacht mand, kunnen ze op korte afstand gelost worden, dan is er geen probleem. Komen de duiven, vaak met 2 nachten mand naar huis na de middag, dan is het spelen met vuur.

Geuret om 10.30 los is gewoon amateurisme. Punt uit.

18. Jij lijkt alles weldoordacht te doen. Maakt ook een de Bruijn nog fouten? Zoals?
Ik ben ervan overtuigd, dat je met eerst goed nadenken meer bereikt, dan als een dolle tekeer gaan. Het scheelt ook nog eens veel tijd. Ben ook vaak te enthousiast en daardoor wel eens roekeloos om duiven, die net niet meer top zijn toch te spelen en ze dan vervolgens te verspelen.

19. Je bent een van de weinigen die met oude EN jongen goed speelt. Rijden is vooral met jonge duiven hot. Jouw visie? Zelf uitgeprobeerd?
Vanaf 1993 ben ik begonnen met de duiven veel weg te brengen met de wagen, hetgeen uiteindelijk resulteerde in wel 100 x per jaar elke dag.

Daarvan heb ik geleerd, dat de duiven, zeker met 2 nachten mand, te veel vertrouwen krijgen, waardoor ze zeker als het een moeilijke vlucht is bv. met regenachtig weer, rustig wachten tot het beter wordt ipv. er door te knallen.

Tegenwoordig breng ik de ouden uitsluitend in de twee weken vóór het seizoen weg, meer nog om ze het weduwschap te leren. De jongen probeer ik voorafgaand aan de vluchten wel zo’n 30 tot 40 keer op korte afstand tussen 10 en 25 km af te richten .

Tijdens de vluchten rijd ik er NOOIT meer mee.

20. Is het noodzakelijk jongen gescheiden te spelen om uit te blinken? Doordat ik met zoveel jongen in één hok speel, is er motivatie in overvloed. Zeker in het begin laat ik ze niet broeden en raap alle eieren steeds weg. Wanneer de geslachtsdrift zo toeneemt, zeker als de duiven belicht gaan worden, dat het dagelijks rond het hok trainen in gevaar komt, ga ik ze scheiden, waardoor het trainen weer beter wordt. Het grote nadeel daarvan is, dat de duivinnen makkelijk samen kruipen en dat is een nadeel, wanneer de duiven als ouden, op dubbel weduwschap gespeeld moeten worden. Het gescheiden spelen doe ik dan ook maar 4 weken op het eind van het seizoen.

21. Bij jou hebben duivinnen in maart al 8 eieren gelegd. Help je ze niet naar de knoppen?
Nee hoor. Ik heb dat al zo vaak gehoord. En als ik dan aan de vragensteller vraag of hij dat vraagt uit eigen ervaring of van horen zeggen, is het antwoord altijd het laatste.

Ik heb duivinnen, om te kijken of het kwaad kan, wel eens 13 keer achter elkaar laten leggen en dan ook nog een paar jaar achter elkaar. En er gebeurt niets nadelig.

Als de eieren op zijn is het op, maar een duivin houdt eerder op met leggen door verstoorde hormoon huishouding, dan doordat de eiervoorraad op is.

Doe het maar eens.

22. Hoe groot is je hokbestand. Aantallen kwekers, vliegers, voedsterduiven?
Zo’n 30 kweekdoffers en 45 duivinnen, 110 vliegduiven en in het voorjaar wel zo’n 60 tot 70 voedsterkoppels (dit zijn vaak uitgeselecteerde duiven, die bij een ander in het najaar al vertrekken, maar bij mij nog een half jaartje langer mogen blijven)

23. Van wanneer tot wanneer worden oude en jongen verduisterd en belicht?
Oude doffers van 1 maart tot half april
Oude duivinnen van 1 maart tot 1 mei
Jongen van 1 maart tot de langste dag
Alle duiven worden van af begin augustus bijgelicht van 04.30 tot 22.30 uur.

24. Kan je een vijftal van je beste vliegduiven noemen?
ARIE  NL12-1617838 speelde 14 x 1 op 100 en werd 4e asduif SS. Gouwe –IJssel.

TOOSKE NL13-1238686 speelde 9 x 1 op 100 en werd 1e asduif SS.Gouwe-IJssel, 2e asduif dagfond Afdeling 5 en als jong al 3e asduifSS.Gouwe-IJssel.

SIETSKE NL13-1238805 speelde 5 x 1 op 100 en werd 3e asduif SS. Gouwe-IJssel, als jong al asduif SS. Gouwe-IJssel.

TITIA NL 12-1617996 speelde  6 x 1 op 100 en werd asduif natoer SS. G-IJ.

MARIANNE NL12-1617845 10 x 1 op 100 als jong asduif SS. Gouwe-IJssel, als jaarling asduif natoer SS’ Gouwe-IJssel en 14eduivin nationaal WHZB.

DANCING QUEEN NL14-1068122 4 x 1 op 100 en asduif jong SS.Gouwe IJssel en 10 asduif nationaal NPO NB. Gouwe-IJssel  320 leden Afdeling 5 1800 leden.

25. En wat zijn momenteel je beste kwekers?
ZIDANE   NL- 07-1821614  2e nationale asduif vitesse/midfond TBOTB | 2e nationale asduif jaarling TBOTB | 6e nationale asduif vitesse NPO|  2e asduif jong SS. Gouwe-IJssel

OLYMPIC HURRICANE NL 10-1688185  asduif jong SS. Gouwe-IJssel | 3e nationale asduif jong TBOTB | 3e olympiade duif cat. F Poznan nationaal en 8e intern.

JACOB  NL11-1742183 4E BESTE DOFFER ALL HOLLAND WHZB 2013 | 2E ASDUIF ALLROUND TBOTB NATIONAAL 2013 | 10E ASDUIF DAGFOND NPO NATIONAAL 2013 | 3E ASDUIF ALLR.  EUROPACUP DORTMUND 2014

OLYMPIC SCHANULLEKE NL08-1543385 ASD.DAGFOND G/IJ | ASD.DAGFOND AFD 5 | ASD.DAGFOND NPO NAT | ASD.DAGFND NAT TBOTB | 5E ASD DAGF.NAT WHZB | 4E ASD EUROPACUP IN DORTMUND | 1E ASDUIF NEDERLAND AND 3RD | WORLD BEST AT OLYMPIADE CAT.C IN POZNAN, POLEN

26. Tot pakweg 600 kilometer doe je voor weinigen onder. Boven die afstand ben je nog goed maar niet zo. Vereist dat andere duiven of een ander systeem?
Tot 2004 was mijn focus gericht op de dagfond en daar werd uitsluitend op geselecteerd. Deze duiven komen  op de kortere afstanden net te kort om te winnen en heb daarom besloten ook op de kortere afstanden voor de volle winst te gaan.

Nu is maar een gedeelte na mij hokbestand geschikt voor de 500 tot 700 km vluchten, dus is mijn dominantie op die vluchten verdwenen. Dat wil dus zeggen, dat ik wel vroeg pak , maar niet met meerdere tegelijk.

27. Medisch ben je van alle markten thuis en je hebt ongetwijfeld al veel uitgeprobeerd. Wat doe je beslist nooit meer?

  1. Rijden met de duiven tijdens de vluchten
  2. Systematisch kuren tegen geel, coccidiose en tegen kopziekten. Je weet niet meer welke duiven echt goed of gekunsteld goed zijn en dat wreekt zich in de nakweek, die steeds slechter wordt.
  3. Jonge duiven belichten vanaf het spenen om de pennen er voor het seizoen uit te lichten. De laatste 2 pennen werden getrokken in mei, maar kwamen te kort terug en de duiven vielen in augustus in een soort valse rui. Als jaarling waren de pennen al oud en verdord.

28. Je buurman is je grootste concurrent of is het omgekeerd. Bas heeft duiven van jou en jij haalt er daar. Waarom is dat niet vreemd?
Toen Gerard en Bas in 2003 de wereld en mij dus ook versteld deden staan met hun uitslag van Chateauroux, werd mij in ieder geval duidelijk, dat er veel meer mogelijk was met de duiven.

De meesten reageerden hierop met afgunst en roddelverhalen, maar hun doorgedreven prestaties moesten wel met kwaliteit te maken hebben.

Gelukkig hebben met mij nog een handvol liefhebbers in een straal van 5 km rond Gouda de sportieve handschoen opgepakt en nu zie je steeds op de NPO dagfondvluchten dezelfde namen bij de eerste 10 staan.

Ik noem er enkele: Gebr. vd Heuvel, Gouderak, Loet de Groot Stolwijk, Gebr. Epping, Gebr. Lughthart, C. en M. Everling, C. en C. Broekhuisen, Ton van de Hoogen en Herman Kulik, Gouda, Piet de Wit, Bodegraven.

En zo ontstaat er dan een super centrum, waar anderen met zwamverhalen hun eigen falen proberen te verdoezelen.

Maar dat houdt ook in dat je dan het beste bij de bron gaat putten en dat is bij mij naast de deur. Bas, zijn vader Gerard en ik begrijpen, dat wanneer je elkaar helpt, uiteindelijk de som van de delen altijd groter is. Het succes straalt dan op beiden af.

En wees nou eerlijk, als je geen respect hebt voor en ander, kun je zelf ook nooit respect verwachten.

29. Nog iets toe te voegen Willem?
Tot zover Willem de Bruijn, een van de grootste kampioenen ooit in de Nederlandse duivensport. Vanwege medisch iets slimmer of betere duiven?

Volgende de Bruijn duiven op andere hokken geven het antwoord.

Gaby Vandenabeele 12-3088098 Fontenay prov. 1-7568 snelste v. 13303 uit 08-1544155 zoon van Apollo x Fatima via Joost Desmeyter

Roger Bruninx, Genoelselderen 12-1238672 Reims 1-547 uit Dustin x Tiggy(135) 12-1618123 Sourdun 1-1114 uit Apollo x Fairytale

Hilde en Luc Sioen 13-3138072 met kleinkind Jeroen 1e nat Poitiers tegen 14109 duiven en snelste van 26486 duiven.

MAEGH-AS 14-1060165 uit 13/688 x 13/694 Souppes 1-1562

Emiel Lismont, Budingen 12-1618070  1-366, 1-273, 1-135, 1-180,  3-418, 3-293  en  4e asduif   snelheid ouden KBDB  zoon van Zidane x Blue Flame

Eigenlijk is het allemaal zo simpel. Hij kweekt veel en speelt veel. Naar het weer of de afstand wordt amper gekeken, na het inmanden zijn de hokken leeg.

Door aldus te handelen heb je na enkele jaren vanzelf goede duiven of…

Je hebt er geen meer.