Forum in Genemuiden was een schot in de roos

Een half jaar geleden werd ik door Arjan Beens uit Genemuiden benaderd om zitting te nemen in een door hem te organiseren forum in het clubgebouw van de duivenliefhebbrs uit Genemuiden. Samen met Evert-Jan Eijerkamp, Jelle Jelesma en Jeroen Braadmvond dat afgelopen vrijdag plaats.

En wat ik al eerder meegemaakt heb, gebeurde daar weer. Er is in onze hobby nog genoeg passie en animo om een zaal vol te krijgen, maar je moet er wel wat voor doen. We leven niet meer in 1963, toen alles vanzelfsprekend leek. De tijden zijn veranderd en ook de duivensport is veranderd, hoewel sommigen nog krampachtig vast lijken te houden aan het verleden. Een nationale manifestatie loopt op zijn achterste benen, maar de voorjaarsbeurs wordt weer een klapper. Verenigingstentoonstellingen kwijnen weg , maar een duivenavond in Geesteren haalt alle regionale kranten. Lekkerkerk kan de bezoekers niet kwijt zoveel animo is er in October evenals naar het schijnt de duivendag in Geffen, waar (toevallig?) keihard gespeeld wordt met de duiven.

Zo ook in Genemuiden,, een grote vereniging, nationaal en internationaal top presterende leden.

Toeval?? Welnee, gewoon mensen die hun schouders zetten onder hun sportbeleving en die wat voor een ander over hebben. Petje af voor zulke medesportgenoten.

Er was via de sociale media volop bekendheid gegeven aan het forum en dat was te merken: een overvolle zaal met opmerkelijk veel goede liefhebbers, kampioenen maar ook die dat willen worden.

Het forum werd met rust en overzicht geleid door Arjan Beens, die heel professsioneel de vragen uit de zaal over de leden van het forum wist te verdelen, zonder een prominente rol op te eisen, wat hij als Olympiade winnaar makkelijk had kunnen doen.

Evert-Jan Eijerkamp vertelde uitgebreid hoe de duiven in Brummen begeleid en gespeeld worden. Zij spelen de duiven zodanig, dat hun specifieke kwaliteiten naar voren kunnen komen. Goede midfondduiven worden alleen op de midfond gespeeld en niet voor bv. WHZB op alle vluchten ingekorfd. Alles heel planmatig en doelgericht, met als resultaat 2 Olympiade duiven. Ook sprak hij uitvoerige hoe de medische begeleiding door Hands van de Sluis werd gedaan.

Jeroen Braad van de combinatie Braad – de Joode uit Woudrichem deed uit de doeken hoe zij hun duiven specifiek voorbereiden op hun specialiteit, de dagfondvluchten. Alles voor dat ene doel.

Jelle Jellesma was voor mij een openbaring. Hij is dierenarts met als specialiteit runderen en met een heel eigen, zeer nuchtere kijk op zijn geliefde fondspel. Kwaliteit staat voorop en hij is wars van alle moderen supplementen en medicatie, die tot doel hebben de prestaties op te krikken. Hij wil de absolute zekerheid over de kwaliteit van zijn duiven en niet een kwaliteit, die gemaskeerd is door ondersteunende medicatie. Hij vertelde, dat de mindere duiven (qua gezondheid) beter presteren dan ze zijn, maar de echt genetisch goede duiven er niet beter van zullen worden.

Zelf heb ik de zaal een en ander verteld hoe ik het klaar speel mijn oude duiven 24 weken achter elkaar op weduwschap te spelen, zonder, dat de duiven gehinderd worden door de rui. Uitgebreid deed ik de diverse methodes uit de doeken hoe een en ander te bewerkstelligen. En bij sommige toehoorders viel na jaren tobben eindelijk het kwartje, waarom bij hen niet lukt, wat bij anderen moeiteloos lijkt te gaan.

De avond  was om voordat we er erg in hadden en rond 2 uur was ik weer thuis.

De volgende dag kwamen Arie Ros uit Ridderkerk , Piet van Moort uit Nieuwe Tonge en Geurt Doppenberg langs om de strategie van het komend vliegseizoen door te nemen.

Onder het genot van een gezamenlijke lunch werden we het snel eens. Laat het nieuwe seizoen maar beginnen.

 

Arie Ros, Piet van Moort, Geurt Doppenberg en ik zelf. Het enige dat we nog moeten is: genieten