Hokbezoek en Houten

Vrijdag voor een hokbezoek naar Krimpen aan de IJssel gereden. Speciaal om Piet van Zon een keer te bezoeken had ik een bon gekocht van deze liefhebber, die met een klein aantal duiven op de dagfond enorm kan uithalen. En het moet gezegd, het overtrof alle verwachtingen. Als men een voorbeeld wil hebben hoe iemand in de bebouwde kom duiven moet houden, dan komt deze liefhebber als eerste in aanmerking.                                   Bijgestaan door zijn zoon Hans hebben ze daar op een achteruit een prachtig verzorgde duiveninstallatie neergezet. Zo keurig, zo netjes, aan werkelijk alles is aandacht besteed.

De duiven  zaten er dan ook tip top bij. De (weduw)duivinnen allemaal in hun eigen vakjes, die in een handomdraai afgesloten kunnen worden. Zo heel anders, dan de  manier waarop ik duiven houd. Hun voordeel is de individuele aandacht, die ze aan de duiven kunnen besteden. En dat doen ze dan ook voortreffelijk. Heeft Johan Cruijff toch weer gelijk, ieder nadeel heeft zijn voordeel!

IMG_1735

Piet van Zon, Krimpen aan de IJssel

Op zondagochtend net als zovelen naar Houten gereden om te gaan beurzen. Gelukkig was het niet zo druk als de berichten over de zaterdag, zodat er meer dan genoeg gelegenheid was om met  heel wat bekenden een praatje te maken over de duiven of met Bert en Marco Braspenning en Hans van de Sluis een paar recht toe recht aan bakken te vertellen. Met Gert Jan en Klaasje  Beute en Jos Voortman van de Koerier even gebabbeld over de duiven , met Martin van Zon over hokken met golfplaten gesproken. Met Sjaak Ouwerkerk uit Brasschaat, die ik nog ken uit de tijd, dat we met tipplers vlogen. Vooral over de de kruisingen, die we in het begin hebben gedaan met postduiven en tippllers om het duurvermogen en het nachtvliegen in de postduiven te verankeren. Hij met zijn zwarte Meredith tipplers en ik met mijn allweather  rode en gele Sheffields.  Die Sheffields konden 12 uur in de regen vliegen zonder zeiknat te worden. Zelfs de halve tippler-postduiven vlogen prijs van Orleans en Bordeaux. Alleen bleken ze te traag, maar voor de rest ging het prima. Duurvermogen en oriëntatie bleken in ruime mate aanwezig.

Tijdens de lunch aangeschoven bij twee ras Amsterdammers, de heren Sirach en Bolding. Heerlijke verhalen over de jaren 50 en 60. Over de Noordermarkt, waar toendertijd veel duiven verhandeld werden. Postduiven, maar ook veel sierduiven, kaalpoten en ruigpoten.

Ja die Amsterdammers maken het zich makkelijk  in de benaming van de vogels. Zo spreken ze over sijssies en drijf sijssies, oftewel vliegvogels en zwemvogels. Lekker simpel.

Daarna in de stand van Herbots nog even gelachen met Bart van Oeckel ( en dat is geen gewone) en Raf Herbots

Kortom ik heb weer genoten vandaag.

10572149_1142572362429249_1923081709646964453_o

Foto: Louis van Zuijlen

2 gedachtes over “Hokbezoek en Houten

Reacties zijn gesloten.